Това заяви пред Българското национално радио политологът Даниел Смилов. Според него

...
Това заяви пред Българското национално радио политологът Даниел Смилов. Според него
Коментари Харесай

Смилов очаква добри новини за Шенген още на Коледа и сглобката да...

Това съобщи пред Българското национално радио политологът Даниел Смилов.

 

Според него методът, по който сътрудниците в ръководещото болшинство споделят, ги изтощава един различен поради желанието на ГЕРБ и Движение за права и свободи дружно да покажат, че без тяхно по-голямо присъединяване в ръководството някакъв метод страната не може да се ръководи.

 

“Сега обаче стартират да се натрупват много позитиви от ръководството такова, каквото е. Ще има положителни вести преди Коледа в доста направления. Аз чакам вест във връзка с Шенген ”, съобщи Смилов. 

 

Днес в Брюксел вътрешните министри на страните в Европейски Съюз ще обсъдят напредъка на България и Румъния по повод присъединението им към Шенген, само че въпросът няма да бъде гласуван. Австрия и Нидерландия към момента са срещу и няма индикации те да трансформират решението си. Испанското председателство към момента таи очаквания.

 

Смилов разяснява и ветото, което президентът Румен Радев наложи върху даването на бронетранспортьори на Украйна. В претекстовете към ветото е маркирано, че народните представители не са били задоволително осведомени с съответните параметри на дарението, което ги слага в неспособност обективно да преценяват дали предоставяната техника е с отпаднала нужда.

 

Според Смилов ветото ще бъде преодоляно в Народното събрание, само че демонстрира, че Радев явно има някаква друга позиция по украинската война като цяло и неговата поддръжка за Украйна е нееднозначна, а в действителност номинална - той изрича някаква поддръжка, само че на процедура всичките му дейности са в противоположна посока.

Според политологът в закона за бюджета има основна смяна на фискалната ни политика и от постна пица на процедура прекосяваме към бюджетна политика, която може да докара, от една страна, до по-голям напредък и, въпреки това - до събаряне на неравноправие и повече обществени разноски.

 

Смилов е на мнение, че би трябвало да се подходи деликатно към конституционната промяна. Днес в Народното събрание стартира следващо публично разискване на промените. Според Смилов деликатните моменти са два - разделянето на Висш съдебен съвет на два органа и понижаване на президентската дискреция при избора на длъжностен кабинет. И по двата въпроса сега има единодушие в границите на болшинството.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР